Hoe leven onze varkens

Stapeltje vleesvarkens

Hoe leven onze varkens

Onze varkens leven in groepen, een varken is een sociaal dier en die zet je dus niet alleen. Met het samenstellen van de groep houden we rekening met de leeftijd. Op het moment dat de verschillen in leeftijd te groot worden bestaat het risico dat de kleinsten niet de kans krijgen om in alle rust te eten. Hoe het gaat in de groep zien we snel genoeg. Ieder varken heeft een eigen karakter. De één is haantje de voorste waar een ander zich de denkbeeldige kaas eenvoudig van het brood laat eten. Maar het blijven sociale dieren, die elkaar graag opzoeken.

Iedere groep heeft een wei met daarin een schuilhok, een zware betonnen waterbak en als het weer het toelaat een modderpoel. Zo’n varkenswei wordt al snel een omgeploegde zwarte wei. Het is een utopie te denken dat je ze jaarrond op gras kunt houden. Maar het groeiseizoen biedt wel de mogelijkheid om weides te laten herstellen om ze daarna weer lekker om te laten wroeten. Onze varkens zijn overigens niet afhankelijk van het voedsel dat ze vinden in hun wei. Ze worden tweemaal daags gevoerd met groente en brood.

De schuilhokken zijn gemaakt van oude aardappelkisten. In de zomer worden ze vooral gebruik voor de schaduw en in de winter slapen ze er ook echt in.

Geen reacties

Je reactie toevoegen