Waarom eten wij vlees van dieren die buiten worden gehouden?

Varkens in de sneeuw

Waarom eten wij vlees van dieren die buiten worden gehouden?

Al van jongs af aan heb ik veel belangstelling voor dier, natuur en de veehouderij. Mede dankzij de aanstekelijke verhalen van mijn vader (die overigens geen boer is, maar vroeger graag hielp op de boerderij).

Zo fietsten we ieder jaar de fietstocht “fiets de boer op” waarbij je een kijkje kon nemen op diverse boeren bedrijven. Wandelde ik vanaf mijn 14de dagelijks een uur met onze hond door het boerenlandschap en gingen we uiteindelijk toen ik 16 was op vakantie op een boerderij in Denemarken. Klinkt niet echt als een wild leven voor een puber, maar ik vond het daar fantastisch. Sloeg de boerenzoon aan de haak en heb zo gedurende 5 jaar veel tijd doorgebracht op de boerderij tussen de koeien, in de melkstal en natuurlijk op de trekker. Hierdoor kwam ik meer te weten over de regelgeving, de financiële positie van de boer en wat het boerenleven nog meer te bieden had. Ik zag met eigen ogen een volle stal leghennen en de wijze waarop varkens worden gehouden.

Jaren gingen voorbij, jaren waarin ik wist wat ik had gezien maar te jong was om te beseffen dat ik hierin ook een aandeel had. Ondertussen bouwde ik aan mijn eigen huisje, boompje, beestje en natuurlijk mijn carrière. Inmiddels getrouwd met mijn huidige man (geen boerenzoon), wonend in het buitengebied en 2 kinderen rijker hoorden we steeds meer over alternatieve veehouderij. Soms vanuit boeren die zelf waren overgeschakeld (een proces welke zeker niet eenvoudig is), of van mensen die hun vaste baan hadden opgezegd om een eigen bedrijf op te bouwen. Sinds dat moment zijn wij gestart met het kopen van vlees bij deze initiatieven. Het zou dan nog even duren maar uiteindelijk zijn we dus ook zelf varkens en kippen gaan houden.

Maar waarom?

Er zijn vele redenen te bedenken, maar als we er echt 1 uit moeten kiezen dan gaan we voor dierenwelzijn. Dat een varken weer een varken kan zijn, een kip een kip en natuurlijk een koe een koe. Want ook al hebben we geen koeien, wij eten wel rundvlees. En dat kopen we dan weloverwogen bij een goed adres, waar we ook kunnen zien hoe het leven van de dieren eruit ziet. Een instinct zet je niet uit, dat zit erin en daar wil het dier wat mee.

Verder vinden we het belangrijk dat we weten waar ons vlees vandaan komt. Geen onnodig gesleep met vlees en dieren. In Nederland gelden strenge regels voor onze boeren en natuurlijk zagen wij de reguliere veehouderij liever anders, maar we begrijpen ook erg goed dat dit niet van de één op het andere moment anders kan, ondanks dat de wil er bij veel boeren heus wel is. Hier gaan we in een toekomstig blog nog uitgebreid aandacht aan besteden. Tipje van de sluier…. Het is een vraag gestuurde markt. Iedereen kan hierin een verschil maken.

De gedachte dat je ook vlees op je bord kan krijgen uit landen waar het aanzienlijk minder goed geregeld is, terwijl de boeren hier ploeteren, dat voelt zeker niet goed. De zogenaamde kiloknaller uit de supermarkt, omdat zij ervanuit gaan dat we allemaal kost wat kost goedkoop vlees willen. Maar is dat wel zo als we de achtergrond leren kennen?

Wat is voor jou de doorslaggevende reden bij de keuze waar je je vlees koopt?

Geen reacties

Je reactie toevoegen