Hoe we begonnen met het houden van varkens

Eerste biggen

Hoe we begonnen met het houden van varkens

Op zondagavond 10 juni 2018 zaten Ivo en ik op de bank. Het was tijd voor de vierde aflevering van “onze boerderij” een TV programma van de KRO-NCRV met Yvon Jaspers. Een prachtig programma waar we met veel belangstelling naar keken. In deze aflevering was Yvon Jaspers onder andere op bezoek bij een enthousiaste Achterhoekse boerin die vol passie sprak over haar buitenvarkens die gevoerd worden met reststromen van bakkerijen en supermarkten. Na de aflevering zei ik enthousiast tegen Ivo, daar gaan we vlees kopen! We hadden al een adres voor rundvlees, en kippen aten wij enkel van eigen erf, dus dit was een mooie aanvulling.

De reactie van Ivo was duidelijk, alsof hij er al een hele tijd over na had gedacht… “Nee” zei hij: “ik heb een beter idee, we gaan daar biggen kopen…”

Maar waar was dit dan? Voor Ivo was dat echter geen vraag, maar heel helder. Hij kende die boerderij en had zelfs het telefoonnummer in zijn telefoon staan. Hij was er voor zijn werk geweest en had de varkens toen al bewonderd. En zo kwamen we bij Inge Vleemingh van De Goed Gevulde terecht.

Op 10 juli 2018 haalden we de eerste biggen op. Lease biggen wel te verstaan. Inge gaf ons een kans om onder haar hoede te starten met deze prachtige dieren. We volgenden een cursus varkens houden, een workshop varken uitbenen en gingen op bezoek bij de plaatselijke slachterij, waar we uitgebreid werden rondgeleid en uitleg kregen over de mogelijkheden. Daarnaast leenden we studie materiaal van mijn neef die destijds als keurmeester bij slachterijen werkte. Niet dat wij zelf het vlees versnijden of inpakken. Maar omdat we het wel belangrijk vonden om te weten hoe het proces in zijn werk gaat en waar de diverse vleessoorten zich bevinden.

Geen reacties

Je reactie toevoegen