Buitenkippen

Kippen zijn al sinds 2012 niet meer weg te denken op ons erf. Eigenlijk zijn zij het begin van alles. Door de kippen ontdekten wij, wat we eigenlijk allang wisten. We zijn gek op dieren en willen ze graag een zo goed mogelijk leven geven. Een kip is een heel bijzonder dier en heeft een heleboel te bieden. Het is een idyllisch plaatje, waar we nog dagelijks van genieten, de loslopende scharrelende kippen in onze tuin en weides. Maar naast het prachtige uitzicht en hun enthousiasme als ze ons zien lopen, (ja ook bij kippen gaat liefde door de maag) geven ze ons ook heerlijke eieren en bijzonder smakelijk vlees.

Helaas is dit idyllische plaatje anno 2021 een zeldzaamheid dankzij de uitbraken van vogelgriep en het feit dat de bijbehorende maatregelen steeds langer aanhouden. In 2022 is dit helaas niet anders. Omdat we alleen kippen willen houden als ze ook echt lekker naar buiten kunnen is de voorraad sindsdien beperkt.

Een kip hoort buiten en het liefst op een groene grasmat met veel ruimte, zodat wat groen is, ook groen kan blijven.

Wij houden kippen van het ras Hubbard. Dit zijn langzaam groeiende vleeskippen die vaak in de biologische sector worden ingezet. Jonge kuikentjes kunnen niet meteen naar buiten. Zij hebben een warmtebron en een beschutte plek nodig. De eerste 3 à 4 weken houden wij ze dan ook binnen. Maar daarna gaan ze naar buiten waar ze genieten van vers gras en insecten. Dit kunnen wij realiseren met mobiele hokken welke wij regelmatig verplaatsen. Zo hebben de kippen altijd een lekkere en schone “wroet”plaats, waardoor ze zich kiplekker voelen en er geen behandeling tegen coccidiose of gebruik van antibiotica nodig is.

Een kip kan niet alleen van gras leven. Ze worden dan ook bijgevoerd met speciaal ontwikkeld circulair voer. Dit voer is met veel zorg samengesteld uit rest- en retourstromen van humane voeding. Net zoals we de varkens voeren, maar dan wel geperst tot brokjes. Onze kippen groeien, mede omdat we gras toe voegen aan hun menu, nog iets langzamer en bewegen meer. Dat zorgt voor een beter en langer leven voor de kip en geeft meer smaak aan het vlees.