Wij brengen varkens terug naar hun natuurlijke omgeving. Lekker buiten met veel ruimte, modder en uitgebreide mogelijkheden om lekker te wroeten. Het is niet alleen een prachtig gezicht om de varkens buiten te zien scharrelen maar het geeft ook nog eens extra smakelijk vlees met veel oog voor dierenwelzijn.

Hoe houden wij buitenvarkens

Onze varkens zijn kruisingen met het Duroc varken en de Bonte Bentheimer. Deze rassen zijn heel goed bestand tegen het buitenleven. Hierdoor kunnen ze optimaal genieten van de ruimte en hun natuurlijke gedrag vertonen. Daarnaast staan deze rassen bekend om de goede vleeskwaliteit die mede door de langzame groei en veel bewegingsruimte tot stand komt. 

In onderstaande video zie je hoe onze varkens worden gehouden.

Varkens zijn groepsdieren en wij houden de varkens dan ook in groepen. ’s Nachts liggen ze allemaal lekker tegen elkaar aan te slapen en gedurende de dag zijn ze eigenlijk altijd bij elkaar in de buurt. In de wei hebben de varkens een schuilhok. Hier kunnen ze naartoe als ze behoefte hebben aan beschutting en het schuilhok geeft ook meteen de nodige schaduw in de wei. Onze varkens hebben minstens 25 m2 leefruimte per varken. Ze behouden hun staart en tanden en blijven na geboorte minstens 2 maanden bij hun moeder. 

Tweemaal per dag voeren we de varkens met groente, fruit en brood. Tussen deze maaltijden door wroeten ze in de wei op zoek naar lekkers of we helpen ze een handje door gemaaid gras te voeren. In de herfst genieten de varkens van eikels, valappels, walnoten en hazelnoten. Tussendoor worden ze verwend met zuivel of kaaswei, daar kunnen ze echt enorm van genieten.

De weides worden ingezaaid met diverse zaden die de biodiversiteit vergroten. Lekker voor de varkens, goed voor de bodem en een paradijs voor insecten, vogels en fazanten.

Wij voeren onze varkens reststromen, dat betekent dat er geen voer wordt geproduceerd en de CO2 footprint dan ook erg laag is. De reststromen komen veelal van supermarkten, bakkerijen en groentezaken. Benieuwd welke bedrijven meedoen? Klik dan hier.

In onderstaande video is te zien hoe de reststromen worden opgehaald.

Onze varkens zijn erg nieuwsgierig en tam. Zodra ze ons zien, komen ze dan ook vrolijk aangerend. Tuurlijk liefde gaat door de maag maar ze houden ook erg van aandacht, zijn nieuwsgierig en zijn gek op knuffelen.

Als je bij ons vlees komt ophalen, mag je altijd bij onze varkens kijken. Knuffelen mag natuurlijk ook maar waarschijnlijk zie je er daarna uit “als een varken”…